Je hebt dit ongetwijfeld al meermaals meegemaakt: een belangrijke deadline nadert, je bent non-stop aan het werken om alles vandaag nog rond te krijgen. Geen pauzes, want je kan en mag geen tijd verspillen. Je gedachten dwalen af, je ogen voelen branderig aan en onder je schedel bonst de hoofdpijn. Je voelt je uitgeput en je stressgehalte staat in het rood.

Pauzeknop

Wat als ik je nu liefdevol kom vertellen dat je logica rond efficiëntie behoorlijk scheef zit? Die drang – of misschien zelfs dwang – om iedere minuut maximaal te benutten, is niet de meest doeltreffende manier om je tijd te investeren. Om productief te kunnen blijven, moet je regelmatig op de pauzeknop drukken. Je systeem heeft – veel meer nog dan bijvoorbeeld je smartphone – nood aan een regelmatige oplaadbeurt.  En dat doe je best door pauzes zo speels en nutteloos mogelijk te maken. Hoe paradoxaal het ook mag klinken: tijd verspillen komt de kwaliteit van je werk ten goede.

In een ideale wereld zou je na elke 52 minuten werken best 17 minuten spelenderwijs pauzeren. Deze balans tussen inspanning  / concentratie en ontspanning leidt volgens cijfermateriaal van Desktime tot de hoogste graad van productiviteit. Deze automatische business-time tracking software werd ingezet om te onderzoeken hoe spelen kan bijdragen aan onze werkdag.

Tijdverspilling

Je focus vernieuwen doe je dus het best door je gerichte aandacht even uit te zetten. Een mooie en makkelijke manier om dat te doen, is door te spelen. Je kan al veel met een boek kaarten of enkele dobbelstenen; zowel alleen als met collega’s. Uiteraard is een darts, pooltafel of pingpong tafel ook een optie. Voor de echte durvers kan ik de Funny games van Bernard de Koven aanraden. Op zijn site Deepfun, vind je zowel spelen voor kleine als grote groepen terug. Bij je keuze van type spelen is het belangrijk dat het past bij je team. Zeker bij de introductie van deze ‘speeltijd’. Pauzeren is dus niet scrollen op Facebook, chatten via Whatsapp of snel de headlines lezen op je nieuwsapp, want ook dat vraagt focus. Een echte deugddoende pauze is schaamteloos tijd verspillen aan iets waar je plezier (én achteraf extra veel focus) uithaalt.

Wanneer je baas jou dus komt vragen waarom jij zit te spelen op het werk, kan je met een gerust hart verwijzen naar leesvoer van inspirerende wetenschappelijke onderzoekers. Te beginnen met dokter Stuart Brown, psychiater en auteur van ‘Play, How it Shapes the Brain, Opens the Imagination & Invagorates the Soul’.

Om je probleemoplossend vermogen op een speelse manier te stimuleren, ben je ook helemaal welkom in de Farm of inspiration: http://farmofinspiration.be/events/snelcursus-creatieve-mind-en-toolset/

Back to overview