Wat?

[opgelet: deze opleiding vindt plaats in Farm of Inspiration in Lier en dus niet in Antwerpen]

Doet Patrick Lencioni een belletje rinkelen? De inzichten van deze managementconsultant liggen de laatste tijd bij meer en meer bedrijven op tafel. Zijn boeken rond gezonde organisaties en teams werden één voor één wereldhits en worden in talrijke kleine en grote organisaties toegepast.

In deze opleiding neemt jouw coach Tom Van Dorst je mee doorheen de belangrijkste inzichten, stepping stones en valkuilen voor sterke en gezonde teams. Vanuit zijn praktijkervaring in bedrijven en met teams, krijg je handvatten aangereikt om snel maar ook duurzaam vooruitgang te boeken.

Slimme versus gezonde teams?

Jij werkt vast wel voor een slim bedrijf of team, als in een organisatie die belang hecht aan cijfers en strategie. “Toch zijn dit niet de bedrijven die een beslissende voorsprong zullen nemen in de toekomst. Het zijn bedrijven die voortdurende werken aan gezonde teams en interne helderheid, die het halen”, dixit Lencioni.

Wat is een gezond team?

In zijn boek ‘De 5 frustraties van teamwork’ beschrijft Lencioni uitgebreid de 5 pijlers waaraan sterke teams moeten voldoen. Teams die proactief met die 5 accelerators aan de slag gaan, worden sterker, kunnen beter verandering en stress aan en worden dus per definitie ‘gezond’. Een kort overzicht:

Essentie 1: Vertrouwen

Leden van een schitterend team vertrouwen elkaar op een fundamenteel en emotioneel niveau. Ze kunnen en durven zich ook kwetsbaar opstellen, tonen hun zwakkere punten, vergissingen, angsten en gedragingen.

Essentie 2: Conflict

Teamleden die elkaar vertrouwen zijn niet bang om zich te engageren in een gepassioneerde dialoog over thema’s en beslissingen die belangrijk zijn voor het succes van de organisatie. Ze aarzelen niet om het oneens te zijn met elkaar, mekaar uit te dagen en in vraag te stellen.

Essentie 3: Commitment

Teams die het ongefilterde conflict aan durven gaan, zijn in staat om een gedragen akkoord te bereiken over belangrijke beslissingen, ook al waren er aanvankelijk meningsverschillen over bepaalde onderwerpen.

Essentie 4: Aansprakelijkheid

Teams die volledig achter beslissingen en prestatiecriteria staan, zullen mekaar ook aanspreken op gedrag dat niet strookt met het vasthouden aan die beslissingen en criteria. Nog belangrijker: ze laten het niet van de teamleider afhangen dat collega’s aangesproken worden. Ze spreken mekaar rechtstreeks aan.

Essentie 5: Resultaten

Teams met wederzijds vertrouwen, geëngageerde conflicten, gedragen beslissingen en directe aansprakelijkheid slagen er in om hun individuele noden en agenda’s los te laten om zich volledig te focussen op het belang van het team.

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor werknemers, teamleden, teamleiders, managers en HRprofessionals die hun team(s) sterker en gezonder willen maken.

Op het programma

Het groter kader – de beslissende voorsprong – waarom zijn gezonde teams zo belangrijk?

Het model – ‘De 5 frustraties van teamwork’

Uitgebreide introductie Essentie 1 ‘Vertrouwen’

  • Wat is het juist?
  • Hoe bouw je het op?
  • Hoe ga je ermee aan de slag? Lencioni oefeningen + eigen oefeningen uit de praktijk.

Uitgebreide introductie Essentie 2 ‘Respectvolle conflicten’

  • Wat is het juist?
  • Hoe bouw je het op?
  • Hoe ga je ermee aan de slag? Lencioni oefeningen + eigen oefeningen uit de praktijk.

Korte introductie essentie 3 (Betrokkenheid) + 4 (Aansprakelijkheid) + 5 (Resultaatgerichtheid)

Hoe kan jij er nu concreet mee aan de slag? Hoe de Lencioni Team Assessment te gebruiken?

Link naar de andere methodieken en boeken:

  • De beslissende voorsprong
  • De ideale teamspeler
  • Getting Naked
  • Dead by meeting

Door wie?

Tom is een dynamische trainer/coach die steeds vanuit een rugzak boordevol ervaring bedrijven, teams en individuen begeleidt om buiten de comfortzone te gaan. Hij gebruikt de vaardigheid om snel vertrouwen op te bouwen met zijn deelnemers en coachees om op die manier mensen te helpen in het leren van nieuwe dingen.

Hij is een expert in de drie grote ‘soft skills’-domeinen: management en teams, communicatie en sales. Deze ideale mix kon hij reeds inzetten bij kleine én grote bedrijven in verscheidene sectoren. Tom is in vele markten thuis en geeft deze ervaring graag door aan jou.

Kijk alvast eens op www.linkedin.com/in/tomvandorst of zijn website www.trixolutions.be .

Inschrijven

De opleiding vindt plaats op dinsdag 23 januari 2018 in de Farm of Inspiration, Beekstraat 81 te 2500 Lier van 9u30 tot 16u00.

Maximum 10 deelnemers.

INSCHRIJVEN kan via de website van Trixolutions.

Deze opleiding kost 440 € per persoon.
Inclusief syllabus, bijkomend materiaal, drank, versnaperingen en een uitgebreide broodjeslunch.

Deze opleiding kan gesubsidieerd worden tot 40% met de kmo-portefeuille.

Over Farm of Inspiration

Farm of Inspiration is een authentieke groene locatie waar je kan oogsten wat moeder natuur ons aanbiedt: rust, ruimte en inspiratie. Hier stimuleren we individuen en teams om hun grenzen te verleggen, hun speelsheid te (her)ontdekken, hun creativiteit te ontwikkelen en zichzelf steeds te vernieuwen.

Koffie op de binnenkoer?